Wycieczka kulinarna do Chorwacji
Termin: 08 - 11.06.2019
Kulinaria

Wycieczka kulinarna do Chorwacji

Zagrzeb - Rovinj - Buzet - Beram - Rijeka - Krk - Varażdin

Cena od 3890 zł
Program

Dzień 1

Zbiórka w hali odlotów portu lotniczego Poznań-Ławica, odlot do Zagrzebia (z przesiadką w jednym z portów europejskich). Przylot do stolicy Chorwacji, przejazd do centrum na lunch – wizyta w jednej z najlepszych miejskich kawiarni, pierwszy kontakt z kuchnią Chorwacji. Posileni - rozpoczynamy zwiedzania Zagrzebia, miasta bardziej austro-węgierskiego niż chorwackiego: wzgórze Kapitol z katedrą Wniebowzięcia NMP, Plac i kościół św. Marka, Plac Jelačića, siedziba parlamentu i prezydenta Chorwacji, Kamienna Brama, kościół pojezuicki.

Wieczorem przejazd do restauracji z tradycyjną kuchnią typową dla Zagrzebia. Przejazd do hotelu, nocleg.

Dzień 2

Po śniadaniu wyjazd na południe Chorwacji na półwysep Istria. Zwiedzanie: Rovinj z bazyliką św. Eufemii (wejście na wieżę, zbudowaną na podobieństwo kampanilii w Wenecji, podziwianie panoramy Istrii), spacer po Starym Mieście. Przejazd do miasteczka Buzet, słynącego z trufli – lunch: degustacja trufli oraz miejscowych serów wraz z poszukiwaniem trufli w lokalnym lesie. Potem przejazd do Beramu, odwiedziny w kościele Najświętszej Marii Panny słynącym z pięknej kolekcji XV-wiecznych fresków.

Popołudniem przejazd do jednej z istriańskich farm agroturystycznych na warsztaty kuchni lokalnej w agroturystyce, połączony z degustacją miejscowych trunków. Wieczorem powrót do hotelu.

Dzień 3

Śniadanie, wyjazd do regionu Kvarner. Na początek krótka wizyta w Rijece, spacer panoramiczny po mieście: twierdza Trsat z kościołem MB Trsckiej, dokąd – wg wierzeń miejscowych – przeniesiono dom Świętej Rodziny z Nazaretu, Korzo – elegancki bulwar w Rijece, uliczki starego miasta wraz z pozostałościami rzymskiej Rijeki.

Przejazd na wyspę Krk, embarkacja na łódź, udział w pikniku rybnym, połączonym z degustacją miejscowych trunków i krótkim czasem na plażowanie. Wczesnym wieczorem przejazd do miejscowości Vrbnik, słynącej ze ‘Žlahtiny’ (chorw: szlachetny) – słynnego krckiego bialego wina. Kolacja w lokalnej restauracji, oczywiście z winem. Powrót do hotelu.

Dzień 4

Śniadanie, wykwaterowanie, przejazd do stolicy północnej części Chorwacji – Varażdina, spacer po mieście: Twierdza Stari Grad, kościół św. Jana Chrzciciela, katedra. Ostatni lunch w miejscowej restauracji z kuchnią regionu Zagorje. Przejazd na lotnisko, odprawy, powrót do Polski.


pdf
Pobierz program PDF

Świadczenia

Cena wyjazdu kulinarnego do Chorwacji zawiera:

  • przelot Poznań-Zagrzeb (z przesiadką) wraz z bagażem i opłatami lotniskowymi. W porozumieniu z biurem istnieje możliwość lotu z innego portu w Polsce,
  • 3 noclegi w hotelu *** w Zagrzebiu lub okolicy ze śniadaniami,
  • transfery mikrobusem zgodnie z programem
  • 3 lunche i 3 kolacje zgodnie z programem,
  • pozostałe degustacje i wizyty kulinarne,
  • opiekę licencjonowanego pilota wycieczek,
  • ubezpieczenie NNW + KL STANDARD w firmie Signal Iduna.

 

Cena nie zawiera:

  • biletów wstępu do zwiedzanych obiektów (20 Euro),
  • rejsu i pikniku rybnego (płatne obowiązkowo pilotowi – 35 Euro),
  • ewentualnej dopłaty do pokoju 1-osobowego (290 zł).