Opis oferty
- Skała Afrodyty – tu tutaj bogini miała wyłonić się z morskiej piany
- Nikozja – jedyna stolica przedzielona granicą państwową
- Muzeum Cypryjskie oraz Muzeum Ikon – poznaj najdawniejsze dzieje Wyspy Afrodyty
- Limassol i starożytne miasto Kourion
- majestatyczne góry Troodos oraz wioska winiarzy
- autentyczna kuchnia cypryjska
Dzień 1
Przyjazd na wybrane lotnisko, odprawy i przelot do Pafos. Po wylądowaniu odprawy cypryjskie i przejazd do hotelu na kolację (jeśli godzina przylotu na to pozwoli) i nocleg.
Dzień 2
Po śniadaniu przejazd do centrum Pafos do kościoła św. Paraskiewy w Jeroskipu. Kościół z IX wieku jest bizantyjskim zabytkiem w Pafos i jednym z najpopularniejszych zabytków na Cyprze. Następnie Kato Pafos, miasto wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Tam w parku archeologicznym wizyta w grobowcach królów oraz Domu Dionizosa, w którym znajduje się wspaniała kolekcja mozaik. Następnie odwiedzimy stary port w Pafos oraz słynną kolumnę św. Pawła w XIII-wiecznym kościele Agia Kyriaki Chrysopolitissa.
Czas wolny w starym porcie w Kato Pafos. Powrót do hotelu. Po drodze postój przy panoramicznym widoku słynnej Skały Afrodyty, gdzie według mitologii Afrodyta wyłoniła się ze spienionych morskich fal. Kolacja i nocleg.
Dzień 3
Śniadanie, wyjazd do Nikozji. Jej serce, czyli stare miasto, otoczone jest 4,5-kilometrowym murem weneckim z XVI wieku. Wizyta w Muzeum Cypryjskim, gdzie znajduje się najważniejsza kolekcja archeologiczna w basenie Morza Śródziemnego z tysiącami eksponatów. Następnie pałac arcybiskupi (z zewnątrz), katedra Agios Ioannis, która została zbudowana przez arcybiskupa Nikiforosa w 1662 r., oraz Muzeum Bizantyjskie z największą kolekcją ikon na wyspie. Następnie wizyta w Laiki Gitonia, romantycznym zakątku starego miasta, gdzie po przerwie na lunch (płatny indywidualnie) przejdziemy przez kultową ulicę Ledra do północnej (tureckiej) części miasta. Tam wizyta w kaledrze Agia Sophia z XIV wieku i słynny karawanseraj, największy na Cyprze.
Powrót do hotelu na kolację i nocleg.
Dzień 4
Po śniadaniu wizyta w starożytnym mieście Kourion – jest to najważniejsze stanowisko archeologiczne na Cyprze. Przejazd w okolice Limassol, tam zamek w Kolossi, zwiedzanie historycznej twierdzy z XIII wieku. Czas wolny w urokliwych uliczkach starego miasta. Przejazd do hotelu, czas wolny, a potem kolacja i nocleg.
Dzień 5
Śniadanie, wyjazd do Famagusty w tureckiej części wyspy, powstałej w latach 70. XX wieku Po przyjeździe do miasta zwiedzanie rozpocznie się od dawnych murów weneckich, otaczających niemal całe miasto. Następnie odwiedziny w ruinach kilku kościołów zniszczonych po zdobyciu miasta przez Turków – była katedra św. Mikołaja, od dawna funkcjonująca jako meczet (istnieje możliwość wejścia, również dla niemuzułmanów) oraz kościoły św. Jerzego oraz Świętych Piotra i Pawła.
Przejazd do Salamis, zwiedzanie ruin starożytnej stolicy Cypru, zniszczonej w IV wieku. Wieczorem powrót do hotelu na kolację i nocleg.
Dzień 6
Po śniadaniu wyjazd w stronę Larnaki. Pierwszy postój to kozia farma, gdzie zobaczymy, jak produkuje się słynny cypryjski ser halloumi, możliwość jego skosztowania i zakupu. Później krótka wizyta w kościele Matki Boskiej zbudowanym przez Anioły, słynącym ze wspaniałych mozaik powstałych aż półtora tysiąca lat temu.
Następnie czas w Larnace – odwiedziny w kościele św. Łazarza z IX wieku oraz w miarę możliwości czas wolny na promenadzie nadmorskiej. Popołudnie to wizyta w Chirokitia, osadzie neolitycznej wpisanej na listę UNESCO. Na koniec dnia proponujemy postój w wiosce Lefkara, słynącej z produkcji koronek oraz wyrobów ze srebra, możliwość zakupów. Wieczorem powrót na kolację i nocleg.
Dzień 7
Śniadanie, a po nim fakultatywna (koszt 80 EUR, min. 15 os.) wycieczka w góry Troodos, zwane często „zielonym sercem Cypru". To niezapomniany wyjazd poza utartym szlakiem do górskich wiosek i nietkniętej natury. Po drodze, zależnie od górskiej pogody, zatrzymamy się na krótkie postoje panoramiczne. Pierwszym punktem będzie zbudowany w XI/XII wieku klasztor Kykkos, jeden z najpopularniejszych zabytków na Cyprze.
Później postój w tradycyjnej wiosce Omodos, słynącej z produkcji wina. Zapoznanie z procesem produkcji najstarszego, do dziś produkowanego wina na świecie – commandaria, degustacja oraz możliwość zakupów. WIeczorem powrót do hotelu na ostatnią kolację i nocleg.
Dzień 8
Śniadanie, potem (zależnie od godziny lotu) czas wolny. Po nim transfer na lotnisko, odprawy i przelot do Polski. Zakończenie wycieczki na Cypr.
Cena zawiera
przelot Polska – Pafos – Polska z bagażem podręcznym 40x25x20cm,
transfer lotnisko – hotel – lotnisko,
7 noclegów w hotelu ***, pokoje 2/3-osobowe z łazienkami,
7 śniadań i 7 kolacji,
opiekę pilota wycieczek,
obowiązkowe składki na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny oraz na Turystyczny Fundusz Pomocowy,
ubezpieczenie w firmie Signal Iduna (KL + choroby przewlekłe 30 000 euro, NNW 15 000 zł, BP 1000 zł).
Cena nie zawiera
biletów wstępu do zwiedzanych obiektów wraz z kosztami ich rezerwacji, przewodników lokalnych, opłat miejscowych i wjazdowych, transferów na miejscu (realizowanych prywatnym autobusem lub busem, zależnie od wielkości grupy), napiwków dla miejscowej obsługi oraz słuchawek systemu tour audio guide - obowiązkowy koszt 300 euro/os., płatne pilotowi,
Informacje dodatkowe
Uwagi praktyczne
- aby uczestniczyć w wycieczce, wystarczy dowód osobisty lub paszport,
- przed wyjazdem na wycieczki na Cypr zalecamy wyrobienie w NFZ karty EKUZ,
- ceny na Cyprze są porównywalne z polskimi lub tylko nieznacznie wyższe,
- walutą jest euro, powszechne są bankomaty oraz możliwość płatności kartą,
- strefa czasowa podczas całej wycieczki na Cypr to plus 1h w stosunku do Polski (godzina 12 w Polsce to 13 na Cyprze).
- sugerujemy chronić się przed słońcem kremem z filtrem oraz nakryciem głowy nawet w okresie późnej jesieni czy zimy.