Fatima

5 potraw kuchni portugalskiej, których musisz spróbować!

 

Wybierz termin

Szczegóły oferty

Wypoczynek nad Atlantykiem czy pielgrzymka do Fatimy? ☀️

Kliknij w zdjęcie i zobacz terminy w 2021 roku

Pielgrzymka do Fatimy

Wypoczynek w Portugalii

Podróże kulinarne mogą być niesamowicie odkrywcze. Stołując się u lokalnych restauratorów czy kosztując pachnącego street foodu, wzbogacamy swoje podróżnicze doświadczenia. Często to właśnie nowe smaki i intensywne zapachy zostają z nami najdłużej.

Czym zachwycić może nas kuchnia portugalska?

Linia brzegowa znajdującej się tuż nad Oceanem Atlantyckim Portugalii ma długość niemalże 2000 kilometrów! Przekłada się to na dietę mieszkańców, w której dominują ryby i owoce morza.

Co kraj to obyczaj…

W tym przypadku powiemy raczej, że co region to obyczaj. Portugalia jest podzielona na dziesięć regionów. Każdy z nich wykształcił swój unikalny zestaw potraw, wykorzystując dostępne zasoby, zioła i rośliny występujące na jego terytorium. Na obszarach nad oceanem podstawę diety stanowią owoce morza, z kolei na zimniejszej północy je się więcej tłustych, mięsnych potraw. Obszar gór Serra da Estrela słynie z sera, dolina Douro i Alantejo z wina. Z tego samego trunku słynie Porto, od którego nazwę wzięło mocne czerwone wino.

Pretekst do spotkania

Jednym ze zwyczajów wyróżniających Portugalczyków jest celebracja posiłków. Ma to swoje wady – posiłki potrafią ciągnąć się w nieskończoność! Spędzając wakacje w Portugalii, warto choć raz poczuć wyjątkową atmosferę radości ze wspólnego biesiadowania bez patrzenia na zegarek.

5 przysmaków, których musisz spróbować w Portugalii

Pastéis de nata to niekwestionowany numer jeden pośród portugalskich przysmaków. Małe, niepozorne ciasteczka wypełnione budyniem zaskakują delikatnym smakiem. Najlepiej zjadać je na ciepło, posypane cynamonem. W Lizbonie, skąd się wywodzą, serwowane są właśnie w taki sposób.

Francesinha jest kanapką, ale nie taką zwyczajną. W klasycznej wersji między dwoma kromkami znajdziemy 4 rodzaje mięs: kiełbasę wieprzową, szynkę, polędwicę oraz salami. Wariacji na temat nadzienia jest naprawdę wiele, wśród nich również wegetariańskie. Sekret wyjątkowego smaku kanapki stanowi sos na bazie wina lub piwa i pomidorów. Obficie nim polana francesinha najlepiej smakuje w północnej części kraju, skąd pochodzi.

Bifana to już druga kanapka w tym zestawieniu. Podobnie jak poprzednia i ta składa się z mięsa, zazwyczaj z podsmażonego zamarynowanego kawałka wieprzowiny włożonej w bułkę. Bywa urozmaicana sałatą i musztardą lub kawałkiem regionalnego sera, i to właśnie z tymi dodatkami smakuje najlepiej.

Bacalhau oznacza po polsku dorsza. Tę najpopularniejszą portugalską rybę zjemy we wszystkich możliwych kombinacjach. Portugalczycy szczycą się, że liczba przepisów na dorsza wystarczy na każdy dzień roku. My szczególnie polecamy Bacalhau com natas – podaną pod śmietankową pierzynką rybę z ziemniakami.

Owoce morza – czegokolwiek nie wybierzemy, zaspokoi to podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Oczywiście najświeższe serwowane są w miastach leżących nad brzegiem oceanu. Grillowane, smażone, z pieczonymi warzywami czy w risotto – wariacji jest mnóstwo. Typowo portugalskim sposobem przyrządzenia owoców morza jest grillowanie; podaje się je wtedy obficie zlane oliwą w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Poznaj nowe smaki

Listę smaków Portugalii moglibyśmy uzupełniać jeszcze długo! Warto spróbować zgubić się w wąskich uliczkach Porto czy Lizbony i stworzyć własną kulinarną mapę kraju. A przy okazji osobiście przekonać się, że wieże i aromatyczne jedzenie to tylko jeden z licznych powodów, dla których warto odwiedzić Portugalię.


SPRAWDŹ NASZE WYJAZDY DO PORTUGALII

Brak ofert w tej sekcji