
Wybierz termin
Szczegóły oferty
Wyloty:
Cena od:
zł
Poczuj włoskie ”dolce vita”- wybierz się do Italii!
Kliknij w zdjęcie i zobacz terminy
Kiedy przed paroma laty Włosi świętowali 150-lecie wspólnego państwa, w takim kształcie, w jakim znamy je dziś, zrobiono ankietę: co łączy WSZYSTKICH Włochów. Okazało się, że wcale nie jest to historia (w zasadzie każda prowincja miała swoje dzieje), nie hymn, nie flaga…
Piłka nożna czy makaron?
Aż 64% za najważniejszy element wspólny dla całej Italii uznała Squadra Azzurra. Cóż: Włosi to piłka, a piłka to Włosi. Ale jeszcze więcej, bo 66% za najważniejszy element włoski uznało… makaron! Dla wielu właśnie to jest argumentem, aby udać się na wycieczkę do Włoch. Kulinarną bądź nie, gdyż makaron jest we Włoszech jak powietrze. Jest wszędzie.
Ile jest rodzajów makaronu?
Bezsprzecznie Włosi podchodzą do swojej pasty w sposób niezwykle (jak na zwykłe połączenie mąki i wody!) poważnie. Organizowane są nie tylko degustacja, ale również sympozja czy konferencje naukowe. Oficjalnie mieszkańcy Italii znają ponad 100 rodzajów makaronu, nie wliczając w to jednak wersji lokalnych, znanych tylko w jednym bądź kilku regionach. Różnią się między sobą nie tylko długością czy kształtem, ale również składem: niektóre produkuje się z dodatkiem jaj, inne bez. Co ważne: nie każdy rodzaj makaronu podać z każdym sosem! Pasty cienkie (jak mawiają Włosi: „śliskie”) podaje się z sosami rzadszymi. Grubsze – z cięższymi. Do tego dochodzą jeszcze makarony nadziewane (tortellini czy cannelloni są znane również w Polsce!). Łączna liczba dań z makaronem przekracza (podobno) tysiąc.


Kto wymyślił włoską pastę?
Ale czy pasta to rzeczywiście włoska potrawa? Wg części archeologów najstarsze ślady produkcji pasty znaleziono w Egipcie i Mezopotamii, a datuje się na ponad 1000 lat przed naszą erą. Inni badacze z kolei za najstarsze miejsce produkcji makaronu uznają ziemie starożytnych (i dawno już wymarłych) Etrusków, którzy mieszkali (co za niespodzianka) w okolicy Rzymu oraz Umbrii. Inni naukowcy starają się z kolei pogodzić te dwa warianty: wprawdzie znaleziono ślady nad Nilem czy Eufratem, ale… pasta i tak pochodzi od Etrusków! Jedno jest natomiast pewne – makaron suszony, jaki znamy dziś, również z polskich sklepów, to wynalazek Arabów, którzy władali południem Italii w XI czy XII wieku.
Ryż zamiast makaronu?
Dziś trudno może uwierzyć, że kulinarnym przygodom Włochów z makaronem groziła zagłada. I to nie tak dawno temu, bo zaledwie przed 90 laty. Faszystowskie władze Włoch, pod rządami Duce, doszły do wniosku, że nie opłaca się importować pszenicy durum. Lepiej, aby Włosi jedli ryż, który (co dla wielu z Państwa może być niespodzianką) rośnie również w Italii. Ideolog Mussoliniego, niejaki Filippo Marinetti, wydał nawet „Manifest przeciwko makaronowi”. Ale już wtedy okazało się, że wolne media są niezbędne, aby czasem kontrolować władzę – jeden z fotoreporterów przyłapał Marinettiego nad talerzem… spaghetti!
Il primo – pierwsze danie
Jeśli wybieracie się Państwo z nami na pielgrzymkę do Włoch, warto pamiętać, że makaron jest tam serwowany nieco inaczej niż u nas. Pełni on bowiem rolę… pierwszego dania. Lubicie Państwo zupy? – we Włoszech są one rzadkością. I jest ich zdecydowanie mniej, niż na Wartą i Wisłą. Makaron natomiast niemal codziennie służy jako „il primo”, czyli pierwsze danie, we włoskich hotelach i restauracjach. Ważną informacją, szczególnie dla głodomorów, będzie to, że często można poprosić, zupełnie bezpłatnie, o dokładkę! A jeśli chcecie zszokować mieszkańców Italii, powiedzcie im, że w Polsce zupę jemy na pierwsze, ale makaron… na drugie.
A zapraszając Państwa na wyjazd do Włoch, pozostaje życzyć „Buona pasta”!