Pobyt w Brazylii, światowej stolicy samby, jest ucztą dla zmysłów. Przepiękne krajobrazy, nowoczesne miasta tonące w kolorach, portowe miasteczka z kolonialną zabudową, bogata kultura i muzyka porywająca do zabawy to jedynie ułamek atrakcji, jakie serwuje przyjezdnym to południowoamerykańskie państwo. Kolejnym powodem, dla którego warto polecieć za ocean, jest brazylijskie jedzenie.
Brazylia jest największy krajem na kontynencie i piątym co do wielkości państwem świata. Rozpiętość granic przekłada się na różnorodność etniczną oraz kulturową. Różnice między poszczególnymi regionami są widoczne również w kuchni. Jakie potrawy regionalne są najpopularniejsze w poszczególnych częściach Brazylii? Z jakich produktów słynie kraj? Zapraszamy Cię w kulinarną podróż po brazylijskich miastach i miasteczkach!

Tradycyjne potrawy brazylijskie na północy i wschodzie kraju
Kuchnia brazylijska wciąż jest w Polsce mało popularna. W większych miastach znajdziemy ogrom restauracji serwujących dania kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, gruzińskiej, węgierskiej czy francuskiej, ale dania pochodzące z Brazylii wciąż są pomijane przez szefów kuchni. Zupełnie niesłusznie – ten kraj może poszczycić się jedną z najsmaczniejszych i najwyrazistszych kuchni świata. Tradycyjne potrawy brazylijskie są mieszanką wpływów rdzennych Indian, niewolników przywiezionych do kraju z Afryki oraz europejskich kolonizatorów z Portugalii, Holandii i Niemiec. Wśród składników dominują świeże owoce morza i ryby (również suszone), wieprzowina i wołowina, ryż, czarna fasola, maniok i tropikalne owoce, między innymi mango, banany, limonki oraz passiflora.
Poznawanie tradycyjnych smaków Brazylii rozpoczynamy od wizyty w północnej części kraju zdominowanej przez bujne lasy tropikalne porastające dorzecze Amazonki. Kuchnia brazylijska na tym obszarze ma swoje korzenie w tradycjach rdzennych plemion i opiera się na tym, co zrodziła ziemia. Naturalne uwarunkowania sprzyjają uprawie tropikalnych owoców, między innymi mango, kokosów i kakaowców. Podstawowym składnikiem dań z tego regionu jest maniok jadalny – warzywo wykorzystywane do produkcji mąki i kaszy. Tradycyjne potrawy brazylijskie z północnego regionu Bahia to:
- caruru – potrawa wywodząca się z terenów afrykańskich. Do jej przyrządzenia potrzebujemy okrę, cebulę, krewetki, prażone orzechy ziemne lub nerkowca i olej palmowy (ten używany w Brazylii nie ma nic wspólnego z wysoko przetworzoną odmianą dodawaną do produktów w Europie). Gęsta, pożywna potrawa doskonale zaspokaja głód na wiele godzin;
- moqueca – danie przypominające znany nam gulasz. Przyrządzane z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli, a także mleczka kokosowego i krewetek lub krabów (w wersji regionalnej);
- sururu – świeże owoce morza gotowane w słodkiej wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, owoców i wody różanej. Nietypowe połączenie smaków zaskakuje! Każdy, kto kocha odkrywać nowe smaki, powinien spróbować tego dania podczas wycieczki do Brazylii;
- vatapá – potrawa o afrykańskim rodowodzie, szczególnie popularna w mieście Salvador, uroczej rybackiej miejscowości z piękną zabudową kolonialną. Vatapá to rodzaj purée z suszonych i świeżych raków, kawałków ryb, mąki kukurydzianej, orzechów nerkowca i ziemnych, rozmiękczonego chleba lub bułki tartej, cebuli, fasoli, pomidorów, mleka kokosowego, oleju palmowego i przypraw. Przygotowanie vatapy jest czasochłonne, dlatego często jest podawana na specjalne okazje;
- acarajé – rodzaj lokalnego fast foodu. Można go opisać jako fasolowe pulpeciki wypełnione vatapą i caruru. Są one smażone na głębokim tłuszczu, najczęściej jest to olej palmowy. Lepiej nie przesadzać z ich ilością – 100 g tego brazylijskiego przysmaku to aż 750 kcal!

Na północy kraju na szeroką skalę uprawiana jest trzcina cukrowa, więc popularnym dodatkiem do dań jest brązowy cukier. Ponadto lokalne dania są przyrządzane z suszonych krewetek i owoców morza.
Kuchnia brazylijska na zachodzie kraju
Mieszkańcy zachodniej części Brazylii mają znacznie mniejsze pole do popisu w kuchni. Suchy i trawiasty ekosystem nie pozwala na uprawę owoców i warzyw na dużą skalę. Potrawy regionalne bazują więc na ryżu, manioku oraz rybach i mięsie.
Potrawy regionalne w Rio de Janeiro i São Paulo
Wyprawa na południowy wschód to prawdziwa gratka dla każdego, kto kocha celebrować życie poprzez poznawanie nowych potraw. Duże miasta oferują miejscowym i turystom feerię smaków z całego świata. Popularnym składnikiem wielu dań są kiełbaski chouriço (szerzej znane jako chorizo) oraz pasta z fasoli i mączki z manioku. Najpopularniejsze tamtejsze potrawy regionalnych to:
- feijolada – rozgrzewający gulasz uważany za brazylijską potrawę narodową. Receptura składa się między innymi z czarnej fasoli, krewetek, suszonego mięsa, ozorów i innych części wieprzowiny, goździków, liści laurowych i czosnku. Danie wywodzi się z kuchni portugalskiej. Do gęstego gulaszu podaje się farofę, czyli prażoną mąkę z manioku;
- coxinha de galinha – danie smażone na głębokim tłuszczu. Farsz składa się z kurczaka, jajka na twardo, natki pietruszki i cebuli. Często sprzedawane są jako rodzaj fast foodu. Pozycja obowiązkowa w menu każdego przyjęcia w Rio!

Orzeźwienie od upałów zapewnia aqua de coco, czyli woda z zielonych kokosów pita przez słomkę bezpośrednio z orzecha.
Brazylijskie jedzenie na południu – kuchnia gauchów
Tradycyjne potrawy brazylijskie w południowej części kraju mają swoje korzenie w tradycji południowoamerykańskich kowbojów, czyli gauchów. Potrawy spożywane przez mężczyzn zajmujących się wypasem bydła na pampach miały być sycące i proste. Nic więc dziwnego, że podczas wyprawy na południe kraju będziemy żywić się głównie mięsem, w tym suszonym na słońcu i peklowanym w soli. Wśród spożywanych gatunków króluje wołowina i jagnięcina. Mięso z tego regionu wyróżnia się doskonałą jakością wynikającą z tradycyjnego modelu hodowli. Lokalnym rarytasem jest pieczona skóra wieprzowa oraz pão de queijo – małe rogaliki lub bułeczki nadziewane serem.

Ciekawostki na temat brazylijskiego jedzenia
Biesiadowanie, wspólne jedzenie i picie są wpisane w kulturę Brazylijczyków. Oto kilka ciekawostek na temat brazylijskiego jedzenia:
- Brazylijczycy i Polacy mają wspólną cechę – uwielbiają grillować! Mieszkańcy Brazylii przyrządzają na grillu niemal wszystko, począwszy od mięsa poprzez ryby, na warzywach i serach kończąc. W wielu restauracjach znajduje się ogromny grill, na którym opieka się różne kawałki mięsa. Kelner przygotowuje szaszłyki na szpadach i serwuje je gościom do stolika. W Brazylii szczególnie popularna jest specyficzna forma grillowania nazywana churrasco, która jest ważnym elementem tamtejszej kuchni;
- kuchnia krajów Ameryki Południowej i Środkowej wydaje Ci się ostra? Brazylijskie jedzenie wyłamuje się z tej reguły;
- najlepsze espresso na świecie wypijesz właśnie w Brazylii. Kraj od lat pozostaje światowym liderem w produkcji wysokiej jakości kawy. Pochodząca z Etiopii roślina została wprowadzona na brazylijski rynek w XVIII wieku. Plantacji szybko zaczęło przybywać, a kawa stała się dobrem narodowym napędzającym gospodarkę kraju. Największe plantacje rozciągają się między innymi w rejonach Minas Gerais, Espírito Santo, São Paulo i Parana;
- przysmakiem serwowanym w całej Brazylii są bezglutenowe i lekkie naleśniki z tapioki serwowane na słodko i na słono;
- po obiedzie czas na coś słodkiego! W wielu brazylijskich domach serwuje się quindim, czyli deser przygotowywany z cukru, żółtek, mleka i mleczka kokosowego. Masę wlewa się do foremki w kształcie znanej nam babki i zapieka;
- popularnym deserem to również brigadeiro, który przypomina czekoladowe trufle;
- wśród tradycyjnych potraw brazylijskich dominują proste w przygotowaniu dania jednogarnkowe;
- ulubionym drinkiem Brazylijczyków jest orzeźwiająca Caipirinha. Do jej przygotowania potrzebujesz słynnego rumu z Brazylii (cachaça), połowy limonki oraz kilku łyżeczek cukru trzcinowego;
- będąc w Brazylii, warto udać się na targ. Stoiska na lokalnych bazarkach uginają się od soczystych, świeżych owoców, które w Polsce są zazwyczaj dość drogie. Możesz mieć pewność, że mango, ananas albo papaja jedzona w Brazylii będzie miała zupełnie inny smak niż ten sam owoc kupiony w polskim markecie!

SPRAWDŹ NASZE WYJAZDY DO BRAZYLII
Promocyjne terminy